Discar

Så du har spelat några rundor på din nya favoritbana (Rydskogen) med en vanlig strandfrisbee eller lånat någon riktig disc av en kompis, och nu funderar du på att köpa egna? Här kommer en snabb liten genomgång av de disctyper som finns och vad man bör tänka på när man beställer sina första!

Rabatt på discar!

Som medlem i klubben får du 15kr rabatt per disc hos discsport.se, en bra deal helt enkelt!

Disctyper

Nedan är de fyra typerna av discar du kan hitta i en discgolfares väska eller i en butik. Nybörjare rekommenderas att kasta främst putter och midrange till dess att de lärt sig kasttekniken som krävs för att kunna kontrollera drivers. Starter-set brukar finnas att köpa hos de flesta återförsäljare, och brukar normalt innehålla en lättkastad putter, midrange och fairway driver.

Putter

Dessa discar är gjorda för korta inspel och puttar. De är trubbiga, vilket gör dem sköna att hålla i och lätta att kontrollera.

Längd: Putt <20m, kast 20-80m

Midrange

Mångsidiga discar som är anpassade för att få både längd och kontroll i sina kast. Ett mellanting mellan driver och putter.

Längd: 50-100m

Fairway Driver

Spetsigare discar än midranges, vilket ger mindre luftmotstånd. En bra första driver för längre kast med okej kontroll.

Längd: 75-125m

Distance Driver

Discar som är designade för att gå långt, med en låg och spetsig profil. Rekommenderas inte för nya spelare, då de är svårkastade.

Längd: 100m+

Flygegenskaper

Det är inte bara typen av disc som avgör hur de flyger i luften. För att lättare kunna jämföra discar så brukar man använda sig av ett system med fyra olika nummer, som alla beskriver discens flygegenskaper. Dessa brukar vara utskrivna både på discen och på de hemsidor som säljer discar. Notera att det inte finns något bestämmande organ kring detta; det är upp till varje tillverkare att själva avgöra discens flygegenskaper, om de väljer att använda dem alls.

Speed

Högre siffra innebär lägre luftmotstånd, och kan "skära" genom luften en längre tid innan den förlorar fart. Putters har låg speed medan drivers har hög.

Skala: 1 till 15

Glide

Hur mycket en disc svävar i luften, vilket oftast beror på hur mycket luft som kan "fångas" under den. Högt glide gör att discen kan gå längre med mindre fart.

Skala: 1 till 7

Turn

Hur mycket discen svänger åt höger (för en högerhänt som kastar backhand) i början av flykten när discen har hög fart. En sliten disc får oftast mer turn.

Skala: 1 till -5

Fade

Hur mycket discen svänger tillbaka vänster (för en högerhänt som kastar backhand) i slutet av flykten när discen har låg fart. Denna är tydligast för nybörjare.

Skala: 0 till 5

Exempel på hur discen Pearl från Latitude64 flyger.